Malmbanans Vänner
 
Hem nbjvm.se
Hem malmvagn.se
Hem MBV

Bli medlem
Kalender
Karven
Kontakt
Funktionärer
Museisektion
Tågdriftsektion
Stadgar
Årsberättelser
Webadmin
Sökning
Login/logout
Medlemspost

KARVEN - MALMBANANS VÄNNERS MEDLEMSTIDNING

Samtidigt med att föreningens bildades 1982 bestämdes att ett medlemsblad skulle ges ut och dess namn blev Karven. Många undrade över ursprunget till namnet, men för de flesta medlemmarna var det höljt i dunkel till dess redaktören i ett nummer klarlade saken. Efter andra världskrigets slut återupptogs persontrafiken längs Malmbanan mellan Sverige och Norge. Narvik blev ett omtyckt utflyktsmål för många kirunabor, men möjligheterna till att handla på den norska sidan var i början rätt begränsade. En populär vara att ta med sig var emellertid Karve-Akvavit (kummin heter karve på norska). Givetvis skulle man provsmaka på vägen hem och det blev en, två, tre och ännu flera huttar, ja så många att snart hela tåget Kiruna-Narvik fick heta Karven. Namnet har aldrig varit officiellt, men lyckades ett tag ändå leta sig in i Cook's Timetables. Och så fick medlembladet ett namn med malmbaneankytning.

Karven ingår i medlemsavgiften för fullbetalande medlem och kan av institutioner även prenumereras på. Normal utgivning är fyra gånger per år. Gamla nummer av Karven kan (med reservation för slutförsäljning) köpas via försäljningen.

Det går att söka i artiklarnas rubriker antingen genom att läsa listor (en lista per 5-årsintervall) eller via den allmänna sökfunktionen.

 Fil 0213 datum 2014-02-17